Nacionalni Parkovi

Pakoštane je malo mjesto koje pruža velike mogućnosti obzirom na svoju geolokaciju. Svi ljubitelji prirode će biti oduševljeni prizorima koje pružaju naši nacionalni parkovi a u krugu 150 km ih ima čak 5: Kornati, Krka, Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni Velebit.

Kornati

Nacionalnim parkom proglašen je 1980. godine.
Ukupna površina nacionalnog parka je 220km² a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Samo 1/4 nacionalnog parka je kopno dok sve ostalo pripada morskom ekosustavu.

 

Okomite litice Kornatskih otoka najpopularniji su fenomen ovog nacionalnog parka.
Na vrhu litica nalaze se staze i vidikovci koji pružaju nezaboravan pogled prema otvorenom moru. Od ostalih zamimljivosti svakako nemojte propustiti Magazinovu škrilu, Ilirske gradine, Utvrda Tureta, podmorje kornatskih litica i još mnogo toga.

Plitvička jezera

Ovo je najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj.
Predstavlja šumovit planinski kraj sa čak 16 jezera a zbog svoje prirodne ljepote nacionalnim parkom proglašen je 1949. godine.

 

Iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, prostrani šumski kompleksi, bogatstvo flore i faune, svježi planinski zrak, šumski puteljci, drveni mostići i još mnogo toga dio su ovog jedinstvenog prirodnog fenomena.

 

Paklenica

Nekoliko mjeseci nakon Plitvica godine 1949. i Paklenica je proglašena nacionalnim parkom.Nacionalni park Paklenica zauzima površinu od 96km² a najviši vrhovi su Vaganski vrh (1757 m) i Sveto brdo (1753 m).

 

Paklenica je najveći sačuvani šumski kompleks u Dalmaciji od cca 2000 ha.Oko 55% parka je prekriveno vegetacijom, dok je oko 45% goli krški reljef.Što se tiće geomorfoloških osobina najzanimljiviji su kanjoni Male i Velike Paklenice koji se usjecaju duboko u utrobu Velebita. Postoji i nekoliko špilja i jama od kojih su najpoznatije špilja Manita i Jama Vodarica.

Krka

Krka je postao nacionalni park 1985. godine. Prostire se na 109km² od čega je 25,6km² vodena površina.

 

Krka je poznata po velikom broju jezera i slapova. Ime je dobio po rijeci Krki koja izvire u podnožju Dinare te protječe kroz kanjon dug 75km.Rijeka Krka ima 7 sedrenih slapova a neki od većih su Bilušića buk, Brljanski slap, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk. Sedreni slapovi rijeke Krke predstavljaju prirodni krški fenomen ovog kraja.

Sjeverni Velebit

Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1999. godine Nacionalni park se prostire  na 109km².

 
Raznovrsnost krških fenomena te biljnoga i životinjskoga svijeta samo su dio posebne slike ove prirodne cjeline.Unutar parka nalaze se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, Lukina jama – jedna od najdubljih jama na svijetu, botanički rezervat “Visibaba” s nalazištem endemične hrvatske sibireje, šumski rezervat Borov vrh, botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa te glasoviti Velebitski botanički vrt. Na krajnjem jugu se nalazi posebni rezervat šumske vegetacije Štirovača.

Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza a Kuća Velebita u Krasnu je centar za posjetitelje Nacionalnog parka.